Taekwondo natjecanja – borba

Rubrike: Zanimljivosti

Upoznajte osnovna načela i propozicije slobodne sportske taekwondo borbe

Po pravilima Svjetske Taekwondo Federacije (WTF) – a po preporuci korejske organizacije Kukkiwon koja skrbi o razvoju taekwondoa – natjecanja u taekwondou održavaju se u dvije od četiri taekwondo “discipline”:

 • slobodna sportska borba punim kontaktom (kyorugi)
 • forme su prikaz tehnike zadanim elementima protiv zamišljenog protivnika (poomsae)
 • demonstracija samoobrane (hosinsul)
 • lomljene (kyokpa)

 Sportska borba

Naziva se još i sparring, a održava se na neograđenom prostoru površine 8 x 8 m (borilište sa specijalnom podlogom tatami).

Borba po WTF pravilima podrazumijeva puni kontakt, stoga je strogo propisana obvezna zaštitna oprema, a taekwondo tehnike reducirane su na udarce zaštićenim stopalom i šakom u zaštićene dijelove tijela protivnika, čime je minimizirana mogućnost ozlijede natjecatelja.

Većina taekwondo natjecanja u slobodnoj borbi odvija se po turnirskim shemama (‘na ispadanje’) – zlatno odličje osvaja onaj koji je pobijedio sve svoje protivnike, srebrno onaj koji je izgubio tek u finalu, a borbe za treće mjesto se u pravilu ne održavaju, već oba polufinalista dobiju brončana odličja.

OPREMA NATJECATELJA

Dva natjecatelja (‘plavi’, kor. chung i ‘crveni’, kor. hong) obučeni su u taekwondo odoru (dobok) i nose propisanu zaštitnu opremu:

 • oklop za tijelo (označen plavom ili crvenom bojom)
 • kacigu
 • zaštitnu gumu za zube
 • štitnike za podlaktice
 • rukavice
 • štitnik za genitalije
 • štitnike za potkoljenice
 • štitnike za ristove (tzv. nanožnice)

 

BODOVANJE

Cilj sportske borbe je onesposobiti suparnika udarcem (K.O. = knockout, RSC = zaustavljanje borbe od strane suca) ili skupiti više bodova, a koji se dobivaju za ispravno izvedene udarce (propisanom taekwondo tehnikom i odgovarajućom snagom u dopušteni cilj na tijelu protivnika).

Dopuštene su samo propisane taekwondo tehnike udaraca i blokova, a izvode se punim kontaktom i snagom na dopuštene ciljeve (dijelove tijela protivnika): glavu i oklopom zaštićeni trup.

Udarci nogom (stopalom) dopušteni su u glavu (lice ili stranu) i u trup. Zabranjeni su udarci u stražnji dio glave i vrat, te udarci koljenom.
Boduju se samo ispravno izvedene taekwondo tehnike, a učinkovit napad na glavu i atraktivne tehnike iz okreta ili skoka nagrađuju se s dodatnim bodovima.

Udarci (zatvorenom) šakom dopušteni su samo u trup (oklop). Zabranjeni su udarci rukom u glavu, ‘boksanje’, udarci otvorenim dlanom ili bridom dlana, udarci laktom…

U nastojanju da se njeguju atraktivne visoke nožne tehnike, koje su prepoznatljiva odlika taekwondo vještine, suci bi trebali bodovati samo ispravno izveden izravan udarac (ispružena ruka, stisnuta šaka) koji je dovoljno jak da nanese realnu štetu protivniku (danas se učinak mjeri elektronskim oklopima).

Opomenama (kor. kyong-go) se kažnjavaju sve nedopuštene tehnike i postupci koji nisu propisima izričito dopušteni (između ostalog i primanje protivnika, grljenje, boksački ‘klinč’, okretanje, zahvati, guranja, bacanja, napadi i pokušaji napada koljenom, šakom u lice, napadi na nepropisane ciljeve, udarci u leđa, genitalije, opasni blokovi, podizanje koljena u svrhu bloka ili ometanja itd.), izbjegavanje borbe (izlazak iz borilišta ili padanje) i nesportsko ponašanje, kao i svi nedolični i nečasni postupci.
Po dvije opomene odmah se bilježe kao negativan bod.
U slučaju težih prekršaja, sudac može automatski dodijeliti negativan bod (kor. gam-jeom).
Osam opomena, odnosno četiri negativna boda donose diskvalifikaciju.

Da sumiramo:
1 bod – za učinkovit udarac (nogom ili šakom) u trup
2 boda – za učinkovit udarac (nogom) iz okreta u trup
3 boda – za učinkovit udarac (nogom) u glavu
4 boda – za učinkovit udarac (nogom) iz okreta u glavu

TIJEK NADMETANJA

Borce u nadmetanju vodi glavni sudac (u borilištu), koji može dodjeljivati i dodatne bodove, opomene i nagradne bodove, skrbi o doličnom ponašanju i sigurnosti boraca, te proglašava pobjednika.
Borci na borilište dolaze u pratnji po jednog trenera koji tijekom borbe sjedi na predviđenoj stolici.

Ukupno vrijeme trajanja borbe podijeljeno je na jednake ‘runde’ s propisanom stankom za odmor između rundi.

Postignuti bodovi (kao i zadobivene opomene) prikazuju se odmah na semaforu i vidljivi su tijekom trajanja borbe.

Klasično bodovanje vršili su (obično) 4 suca raspoređena po kutevima borilišta, koji su se morali usuglasiti (istodobno podignuti zastavicu ili pritisnuti tipku na kontroleru sustava za bodovanje) kako bi se natjecatelju upisao bod.
Danas se upotrebljavaju elektronički oklopi s ugrađenim odašiljačima, koji (mogu se ‘baždariti’ na snagu udarca) dojavljuju računalu na sudačkom stolu postignuti bod ako je propisana zona na oklopu (ispunjena senzorima) registrirala udarac.
Ova se tehnologija i dalje stalno razvija, pa se sada senzori ugrađuju i u kacige.
Kako bi se taekwondo vještina ‘očistila’, postoje i sustavi koji uključuju senzore na navlakama za noge (i na rukavicama), te time osiguravaju ispravnost i udarne površine.

Pobjednik je borac koji je nakon isteka propisanog vremena brobe skupio više bodova.
Borba također može završiti i onesposobljavanjem protivnika (nokautom K.O. ili tehničkim nokautom T.K.O./RSC odlukom suca da drugi borac nije u stanju nastaviti borbu), predajom/povlačenjem ili kaznom/diskvalifikacijom.

Da bi se ubrazala natjecanja i borci zaštitili od eventualnih ozlijeda, na nekim se natjecanjima borba prekida i kod izrazite superiornosti jednog borca (7 bodova razlike prednosti ili postignutih 12 bodova).

U slučaju neodlučenog rezultata nakon isteka predviđenog trajanja borbe, borci se natječu još jednu dodatnu rundu, ali samo dok jedan borac ne postigne prvi bod (tzv. ‘zlatni bod’).

U slučaju neodlučenog rezultata i nakon isteka dodatne runde, suci odlučuju o pobjedniku temeljem ostavljenog dojma (kriteriji su: aktivnost, želja za pobjedom – inicijativa tijekom dodatne runde; tehnička i taktička superiornost – veći broj izvedenih tehnika i korištenje naprednijih tehnika; bolje natjecateljsko ponašanje)

RAVNOPRAVNOST NATJECATELJA

Borci su podjeljeni u dobne (seniori, juniori, kadeti i mlađi kadeti) i spolne skupine (muškarci i žene) i težinske kategorije.
Na nekim turnirima postoji i dodatna podjela po razini taekwondo znanja (zvanja), pa se primjerice zeleni i plavi pojasi (niži i viši učenički) bore odvojeno od crnih i crvenih (mjastori i kandidati za majstorska zvanja).

Načelno je zeleni pojas minimalno zvanje za sudjelovanje u sportskoj borbi.

Neke specifičnosti taekwondo sportske borbe (a prema pravilnicima Hrvatskog Taekwondo Saveza koji je usklađen s WTF i ETU propisima):

TRAJANJE BORBI

Za seniore/ke i juniore/ke trajanje borbe je 3 x 2 minute sa 1 minutom odmora između rundi.

Trajanje borbe za kadete je 3 x 1,5 minuta sa 1 minutom odmora.

Trajanje borbe za mlađe kadete je 2 x 1,5 minuta sa 1 minutom odmora.

DOBNA I TEŽINSKA KATEGORIZACIJA NATJECATELJA (vrijedi za natjecanja u 2012. godini)

Mlađi kadeti/kadetkinje su natjecatelji/ke rođeni 2001., 2002. i 2003. godine -za natjecanja u formama dozvoljeno je registrirati i sportaše rođene 2004. godine.

Težinske kategorije (m+ž)

-24kg, -27kg, -30kg, -33kg, -36kg, -39kg, -43kg, -47kg, -51kg, +51 kg

Za uzrast mlađih kadeta obavezna je zaštitna oprema kao i kod ostalih uzrasta natjecatelja. Primjenjuju se modificirana pravila bez udarca u glavu.

 

Kadeti/kadetkinje su natjecatelji/ke rođeni 1998., 1999. i 2000. godine

Težinske kategorije
KADETI
-33kg, -37kg, -41kg, -45kg, -49kg, -53kg, -57kg, -61kg, -65kg, +65 kg

KADETKINJE

-29kg, -33kg, -37kg, -41kg, -44kg, -47kg, -51kg, -55kg, -59kg, +59 kg

 

Juniori/juniorke su natjecatelji/ke rođeni 1995., 1996., 1997. i 1998. godine.

Težinske kategorije

JUNIORI

-45kg, -48kg, -51kg, -55kg, -59kg, -63kg, -68kg, -73kg, -78kg, +78 kg

JUNIORKE

-42kg, -44kg, -46kg, -49kg, -52kg, -55kg, -59kg, -63kg, -68kg, +68 kg

 

Seniori/seniorke su natjecatelji/ke sa navršenih 15 godina na dan održavanja prvenstva.

Težinske kategorije

SENIORI

-54kg, -58kg, -63kg, -68kg, -74kg, -80kg, -87kg, +87 kg

SENIORKE

-46kg, -49kg, -53kg, -57kg, -62kg, -67kg, -73kg, +73 kg

TIJEK NATJECANJA

 1. Poziv za natjecatelje: Imena natjecatelja bit će prozvana tri (3) puta počevši trideset (30) minuta prije predviđenog početka borbe.
 2. Inspekcija tijela , uniforme i oklopa: Nakon što je prozvan, natjecatelj će proći kontrolu tijela, uniforme i oklopa kod kontrolnog stola gdje će ga pregledati sudac koji je određen od strane WTF-a. Natjecatelj ne smije pokazivati nikakve znakove odbojnosti i također ne smije nositi nikakav materijal kojim može ozlijediti protivnika.
 3. Ulazak u borilište: Poslije pregleda natjecatelj će s trenerom i timskim doktorom (ukoliko ga ima) doći do mjesta za trenere.
 4. Početak i kraj borbe:
  • Prije početka borbe, središnji sudac poziva natjecatelje riječima Chung, Hong. Tada oba natjecatelja ulaze na borilište s štitnikom za glavu ispod lijeve ruke. Kada bilo koji od natjecatelja nije prisutan ili je prisutan bez da je u potpunosti odjeven, uključujući i svu zaštitnu opremu, uniformu i tako dalje, na mjestu gdje je trener u vrijeme kada centralni sudac poziva Chong, Hong on/ona smatrat će se da se povukao iz natjecanja i sudac će proglasiti protivnika pobjednikom. Natjecatelji će se okrenuti jedan prema drugom i nakloniti se na sučevu naredbu Cha-ryeot (pažnja) i Kyeong-rye (naklon). Položaj tijela u naklonu mora zauzimati više od 30 stupnjeva prema naprijed od položaja Cha-ryeot, a glava mora biti otklonjena u kutu većem od 45 stupnjeva. Nakon naklona, natjecatelji stavljaju štitnik za glavu.
  • Sudac će početi borbu naredbom Joon-bi (priprema) i Shi-jak (početak). Svaka runda započinje sučevim znakom Shi-jak (pčetak) i završava sa znakom Keu-man (stop). Ukoliko sudac ne proglasi Keu-man, borba će biti završena u onom trenutku kada istekne vrijeme.
  • Nakon završetka posljednje runde, natjecatelji će zauzeti svoje pozicije i okrenut se jedan prema drugom. Natjecatelji će skinuti štitnik za glavu i nakloniti se nakon zapovijedi Cha-ryeot i Kyeong-rye. Nakon toga, sa svoje pozicije natjecatelji moraju čekati proglašenje natjecatelja. Sudac će proglasiti pobjednika dižući svoju ruku prema pobjednikovoj strani.
  • Povlačenje natjecatelja.

 

DOPUŠTENE TEHNIKE

Tehnike šake: Udaračke tehnike korištenjem čvrsto stisnute šake.
U izvornoj korejskoj tehničkoj terminologiji, pojam Pa-run-ju-mok se može prevesti kao pravilno stisnuta šaka. Međutim, udaranje pravilno stisnutom šakom dozvoljeno je bez obzira na kut, putanju i mjesto udarca.

Nožne tehnike: Udaračke tehnike koristeći dijelove stopala ispod zglobne kosti.
Dozvoljena je svaka udaračka tehnika pri kojoj se koristi dio stopala ispod kosti gležnja, dok tehnike pri kojima se koriste dijelovi noge iznad gležnja, tj. potkoljenica ili koljeno itd. nisu dozvoljeni.

DOPUŠTENA PODRUČJA

Trup: Dozvoljene su napadačke ručne i nožne tehnike na području pokrivenom štitnikom za trup. Međutim, takvi napadi nisu dozvoljeni u području kralježnice.
Glava: Područje iznad ključne kosti. Dozvoljeni su samo udarci nogom.

TKDkyorugi-2

Leave a Reply